Basitçe, Pay Per Click yani Türkçe'si Tıklama Başına Ödeme (maliyet) internette kullanılan yaygın bir reklam türüdür, PPC reklamlarında reklam vermek istediğiniz Keyword'ü (arama kriteri) seçtikten sonra bu keyword için bid (teklif) yaparsınız. Sizin teklifiniz en yüksek teklif ise reklamınız ilk sayfada yayınlanır, En yüksek teklif ilk sayfada yayınlanırken en düşük teklif, tekliflerinin yayınlandığı en son sayfada kendine yer bulacaktır. PPC kampanyalarında maliyet bir müşteri sizin reklamınıza tıkladığında oluşur, yani reklamınız ilk sayfada dahi olsa kimsenin reklama tıklamaması durumunda herhangi bir gider oluşmayacaktır.
Bu soruya cevap bulabilmek için öncelikle sürekli karıştırılan “Automatic", Broad, Phrase ve Exact match terimlerinin ne olduğunu tam olarak anlamamız gerekli..
ACOS: Advertising Cost of Sale (Satış Reklam Gideri) PPC yaparken tıklama başına maliyetinizin satışlara oranını gösterir. ACOS = Reklam Giderleri / Satışlar olarak hesaplanır, örnek verecek olursak eğer satış kampanyasından 350 $’lık satış elde edildiyse ve bunun için 87.5 $ reklam maliyeti oluştuysa ACOS:87.5/350=%25 şeklinde hesaplanacaktır. Bu diğer bir deyişle satışlarınızdan oluşan giderin dörtte birinin reklam maliyetine gittiğini göstermektedir.
Reklam Karlılığını Ölçmek İçin ACOS’u Anlayın:
Örneğimiz üzerinden gidecek olursak eğer ürünümüzün net kar marjı %25’ten fazla ise bu zarar etmiyorsunuz anlamına gelmektedir. Burada dikkat edilmesi konu ürününüzün net kar marjını doğru hesaplamanızdır. Örneğin çoğu kişi aşağıdaki hesaplamayı yaparken buna iade ya da memnun olmayan müşteriye ücretsiz ürün gönderimi masraflarını eklemez. Bunlar gibi maliyetlerin eklenmemesi reklamlarınızın olduğundan daha karlı görünmesine sebep olacaktır.
Başabaş Noktası (Breakeven Point) ve Altında PPC Yapmaya Devam Edin:
Başabaş noktası ürün net kar marjınızın ACOS oranına eşit olduğu noktadır. Yani ürün net karınız %25 ve ACOS oranınız da %25 ise verilen bu verdiğiniz reklamdan kar ya da zarar etmediğiniz anlamına gelir. Ancak oluşan satışlar sayesinde keyword sıralamanız yükseleceği için her ACOS <= Ürün Net Kar Marjı olduğu durumda bütçenizi dilediğiniz kadar arttırabilirsiniz.
Automated Targetting:
Automated targeting en hızlı ve kolay şekilde reklam kampanyalarını gerçekleştirebileceğiniz türdür, ancak genellikle en çok maliyetli olandır.
Reklamları oluşturmak için Seller Central’inizin içerisinden Advertising>Campaign Manager>Create campaign seçeneklerini seçip kampanya bütçesi, süresi ve targeting (hedef) tipini seçtiğinizde kampanyanız hazır hale gelir.
Automated kampanyada Amazon reklam olarak ilgili olduğunu düşündüğü her keyword’de, optimizasyonunu kendisi yaparak ürünüze reklam verecektir. Genel kabulun, Amazon’un ürün listesindeki keywordleri, satışlardan gelen organik keywordleri ve sizin ürünüze benzer ürünlerin keywordlerini kullandığ olmasına ragmen Amazon’un tam olarak nasıl bir algoritma izlediği bilinmemektedir. Automated kampanyalarda zaman zaman ilgili olmayan keywordlerde ürünüze reklam verilmesi olasıdır.
Örnek olarak “Silicone Baking Mat” ürünü için Automated reklam verildiğini düşünücek olursak Amazon sizin ürününüzü aşağıdaki keywordlerde reklamlandırabilir (Örnekler gerçek zamanlı olarak ilgili ürünle Amazon’un ilişkilendirdiği örneklerden alınmıştır)
Yukarıda gördüğünüz bir çok keyword’ün bizim ürünümüz olan “Silicone Baking Mat” ile bir ilgisi yok fakat burada Amazon algoritmasının amacı mümkün olan en geniş alanda, ürününüz ile ilgili en çok keywordü bularak reklamlandırmak olduğu için, yapılan Automated kampanyalar genel olarak optimizasyonu en kötü ve en pahalı kampanyalar olur. Amazon, bu kelimelerde sizin ürünüze tıklama olmaması durumunda kendisi optimizasyon yaparak en az tıklanan kelimeleri automated kampanyanın içerisinden çıkarır, her ne kadar bu olumlu bir durum olsa da tam olarak Amazon optimizasyonuna güvenerek çok doğru sonuçlar alındığını söylemek zor olacaktır.
Manual Targeting
Bu reklam türü daha çok zaman ve optimizasyon gerektirir fakat buna mukabil olarak en başarılı kampanyalar doğru optimize edilmiş bir manual targeting ile oluşacaktır.
Exact Keyword Match
Exact (birebir) kampanyalar yapılabilecek en kesin kampanya türüdür, genel kanı Exact Match kampanyalarının her zaman tam olarak yazdığınız keyword neyse sadece onla eşleştiği olsa da aslında Amazon exact match olasa bile keyworddeki ufak değişiklikleri kendisi keyworde ekler (örn. Kelimeyi çoğullaştırmak.) Örneğimizden devam edecek olursak silicone baking mat kelimesi için exact keyword match yaptığınızda, Amazon arama sonuçlarında silicone baking mats yazıldığında da sizin reklamınızı gösterecektir.
Phrase Keyword Match
Phrase Keyword Match’i, exact ile broad’un(bir sonraki bölümde anlatılacak) arası olarak düşünerebiliriz. Phrase match olarak yapılan reklamlarda, aynı match gibi sadece belirlediğiniz kelimeleri arayanlara reklam görünür ancak exact match’den farklı olarak ara kriterlerinin önüne ya da arkasına kelime eklenebilir, ayrıca yazım hataları da dikkate alınır.
Broad Match
Broad match tipi hedef kitlenin en geniş olduğudur. “Silicone Baking Mat” örneğine gidecek olursak arama kriterlerinin “Silicone” “Baking” ya da “Mat” kelimelerini içerdiği herhangi bir aramada sizin ürününüz reklamlandıralabilir, bunun için herhangi bir sıra ya da tüm arama kriterlerinin eşleşmesi mantığı gözetilmez. Aşağıda bağzı örnekleri görebilirsiniz.
Yazılımız ikinci bölümüyle devam edecek